25 sierpnia, 2013

Dynia w roli głównej (przepis na pudding dyniowy i inne)

Dynia kojarzona jest raczej z jesiennymi klimatami, być może najbardziej z Halloween, tymczasem u mnie w środku lata dyniowe szaleństwo. Nigdy nie byłam przekonana do tego warzywa, chociaż nie pamiętam żadnego sensownego argumentu dlaczego 🙂 Być może była to kwestia indeksu glikemicznego, który dla gotowanej dyni jest niezwykle wysoki (ok.75). Od razu dodam, że nie ma się czego obawiać, zawartość węglowodanów w dyni jest niska, co daje nam niski ładunek glikemiczny, więc porcja dyni nie będzie miała tak dużego znaczenia na poziom glukozy we krwi. Ponadto dynia może wręcz pomóc w leczeniu cukrzycy.


Dynia jest dobrym źródłem witamin A (oraz beta karotenu), witaminy C i antyoksydantów. Jest też bogata w wapń, miedź, potas i fosfor. Do tego ma mało kalorii. Ale przede wszystkim dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Smakuje na słodko i na słono, na ciepło i na zimno, w zupie, koktajlu, cieście lub jako puree. Nadaje się do pieczenia, smażenia, marynowania czy nawet mrożenia. Pomysłów na potrawy z dyni jest nieskończenie wiele.

Dziś przepis na pudding. Nadaje się do spożywania zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Składniki:

  • dwie szklanki ugotowanej dyni
  • 3 jajka
  • szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • szczypta soli
  • miód do smaku (lub syrop klonowy)
  • przyprawy (gałka muszkatołowa, kardamon, cynamon. imbir, wanilia)
  • 2-3 łyżki kakao (opcjonalnie)

Wszystkie składniki należy zmiksować i przelać do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 175 stopni. Można nie uwzględniać jajek i pieczenia, aby uzyskać szybki pudding na zimno 🙂

Oprócz tego przepisu polecam inne wariacje na temat dyni:

Szkolenie
nadwrażliwości pokarmowe

Od nadwrażliwości pokarmowych do autoimmunologii

dieta
eliminacyjna

Samodzielne rozwiązywanie problemów pokarmowych.

pobierz
przewodnik

Paleo w pigułce.

Zapisz się na
konsultacje

Najczęściej czytane

Hashimoto (autoimmunologiczna niedoczynność tarczycy)

Niedoczynność to poważny problem w ostatnich latach. Coraz więcej osób choruje i coraz częściej pacjent słyszy, że jego choroba to Hashimoto. Przeważnie... Zobacz więcej


Euthyrox, Eltroxin – czego nie wiesz o syntetycznym T4?

Nie ma dnia abym nie dostała wiadomości na temat chorób tarczycy. Niedoczynność jest tak często diagnozowana w ostatnich latach, że zaczyna to... Zobacz więcej


Reaktywna hipoglikemia i insulinooporność

Problemy z poziomem glukozy we krwi są bardzo powszechne, ponieważ wile różnych czynników wpływ na stabilność glukozy we krwi. Stres, nieodpowiednia dieta,... Zobacz więcej


SIBO czyli najczęstszy powód Zespołu Jelita Drażliwego

Zespół jelita drażliwego to jedna z najczęstszych diagnoz na świecie. Nazywam ją workiem, do którego można wrzucić dosłownie wszystko, co daje objawy... Zobacz więcej


Gdy metylacja zawodzi – mutacja genu MTHFR

MTHFR – zapamiętajcie ten akronim, za kilka lat będzie o nim głośno. Dzisiejszy post, w moim odczuciu, jest jednym z ważniejszych. Przynajmniej... Zobacz więcej


Archiwum wpisów

Archives

Godziny otwarcia gabinetu:

PN-PT 10:00-18:00

Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.